Närradions historia

 

1979 var ett märkesår i Svensk radiohistoria. Det var då begreppet närradio föddes. Anledningen till att införa närradion var att man ville ge föreningarna ute i landet en chans att få sina åsikter spridda. Nu var det inte endast Sveriges Radio förbehållet att sända, utan de flesta föreningarna fick nu chansen att sprida sitt budskap till folket. Det blev omåttligt populärt som media, och snart satt man i hela Sverige och sände.

Iochmed detta fanns det TRE radioslag:

  • Riksradio (Sveriges radio)
  • Lokalradio (Sveriges radio)
  • Närradio (Föreningsradio)

En närradiostation börjar sitt liv med att flera föreningar på orten som vill börja sända radio bildar en närradioförening och ansöker om att få sända. Rent tekniskt är närradio FM-sändningar med låg uteeffekt, vilket gör att radion bara täcker närområdet.

ärradio-”n”:et som symbol har blivit en klassiker eftersom den prydde närradionämndens (numera radio och TVverket) logotype.

Alla var inte glada med den nya reformen. Den socialdemokratiska regeringen hade startat närradion som ”en föreningarnas stencileringsmaskin” (Alltså en kopiator). Men den legendariska ”88:an” (City Närradio 88,0 MHz FM Mono) övertogs av en hord med ungdomar, som spelade populärmusik.

Det var inget fel med ungdomarna. De hade kul, folk lyssnade och politikerna var mållösa. Några av dessa radiomänniskor finns kvar i radiobranschen och jobbar hårt på stationer som Studio HIT 94,2 eller MRS 90.5 här i Stockholm.

Det första året var det gratis att sända musik, men redan året därpå infördes STIM-avgifter på musiken, vilket dödade många radioprogram. Trots detta låg intresset för närradio hos lyssnarna på topp.

Magnus Fransson från Unga Örnar berättar att de hade ett julprogram som man sände från en lägenhet. Detta program skickades via telefonförbindelse till sändaren. På den tiden var intresset enormt. Det berättades att man en gång fick ett telefonsamtal från en person som fått problem med ett dött batteri i sin bil. Vid midnatt gick man ut i etern och bad någon snäll bilägare hjälpa mannen att få igång bilen. Trots att klockan var långt över midnatt kom fyra personer till platsen man beskrivit och den ”nödställde” fick hjälp.

Musikavgiftstrassel och oro över vissa frispråkiga röster i närradion gjorde att det dröjde till 1986 innan regeringen beslutade att närradion skulle bli permanent.

Det glada 80-talet.

80-talet blev ett gyllene årtionde med en enorm kommersialisering av närradion. 1986 startade den nu legendariska stationen SAF Radio City (Som idag heter Radio City).

Den privata lokalradions födelse

SAF Radio City hade som avsikt att skapa klimat för en privat kommersiell reklamradio och deras ansträngningar var inte fruktlösa. Hösten 1993 auktionerades de första ”koncessionerna”, alltså sändningbevisen, ut till hugade spekulanter. Dessa koncessioner gällde den nya privata reklamfinansierade lokalradion.

Bland de som fick tillstånd redan från början hittar vi Radio City, NRJ, McAlvey (Bandit) och några till.

NRJ bildades ur Radio Fotfolket och det franska radiobolag som numera äger stationen. Folk från smått legendariska Radio SKAP / Expressens Panterklubb (Program med bara svenska artister) bildade första Radio RIX. SAF Radio City blev till Radio City.

När detta var klart fanns i Sverige FYRA radioslag.

  • Riksradio (Sveriges radio)
  • Lokalradio (Sveriges radio)
  • Privat lokalradio (”Reklamradio”)
  • Närradio (Föreningsradio)

Vad hände med närradion 1993?

Efter att lokalradion etablerat sig föll närradions lyssnarsiffror enormt. Man föll från 12,0 % lyssnare i Stockholm 1989 till 1,9 % lyssnare i P4-område Stockholm 1997:2 (RUAB). Efterverkningarna av att lokalradion plockade folk från närradion blev på sina håll tydliga. En del närradiostationer fick lida för att de nystartade lokalradiostationerna som förut sänt närradio nu hade egna frekvenser.

 

Stockholms starkaste och högst placerade närradiosändare!